Grootmeester William C.C. Chen

 

Grootmeester William

Chi Cheng Chen

 

Grootmeester William C. C. Chen geeft al meer dan 70 jaar les over de hele wereld. Met zijn Tai chi chuan Body – Mechanics oogst hij internationaal veel respect en navolging.

 

William Chen werd geboren in 1933 in Wenzhou, provincie Zhejiang aan de oostkust van China. Daar groeide hij op tot na de 2e wereldoorlog, het gezin vertrok vluchtend voor het opkomende communisme naar Taiwan.

William Chen’s vader en Professor Cheng Man-Ch’ing waren in hun jeugd bevriend en bij herenigd contact in Taiwan vroeg Cheng Man-Ch’ing of William Chen zich interesseerde voor een studie in de Tai chi chuan. 

William Chen, toen net een tiener, was enthousiast en zodoende werd hij als jongste discipel opgenomen in het gezin van Professor als Cheng Man-ch’ing als de oudere broer van de 5 levendige kinderen. William Chen kreeg in zijn eerste tienerjaren de mogelijkheid om luisterend te leren van de lessen die professor Cheng gaf aan oudere studenten. Hij kreeg privé 3 x daags interne training van professor Cheng en had een vol programma met als dagelijkse routine: verzorgen van de trainingsruimte, assisteren bij lessen, receptionist voor de acupunctuur- praktijk van professor Cheng en nachtbewaker van de trainingsruimte.

In 1950, hij was toen 17 jaar, werd hij professor Cheng’s vaste assistent en gaf hij privélessen aan de studenten, in 1953 trainingen bij grote regeringsbedrijven. Men noemde hem, om zijn jonge leeftijd, de ‘baby-master’.

Het gezin Cheng bleek in combinatie met studie te druk en William Chen ging voor zijn high school examens weer thuis wonen. Iedere zondag bleef hij komen voor push hand en interne training en ook om de herdershond, die in zijn plaats de dojo bewaakte, te verzorgen.

De studenten pushten graag met William Chen daar hij jong en flexibel was. Hij pushte nooit terug, twee jaar lang yielding en neutraliseren als een duikelmannetje. Professor Cheng was trots op Chen’s kundigheid van het principe “investment in loss” en hij kreeg de bijnaam “Snake waist boy”

In 1954 begon William Chen met wedstrijden bij het eerste ‘Marchial Art’ toernooi in Taiwan. In 1956 zat hij in het Taiwanese team en werd hij uiteindelijk tweede in lichtgewicht boksen in de Taiwan State Olympics Competition in 1958. Hij was toen 25 jaar.

Kampioen bokser Kuo Chin-Fong interesseerde zich voor het tai chi boksen en nam William Chen als leerling zodat deze kon trainen met een van zijn top-studenten.

Door de resultaten in deze toernooien steeg William Chen’s bekendheid en werd hij uitgenodigd om lessen te geven in Singapore en Maleisië. In 1959 gaf hij lessen Kuala Lumpur en Bangkok, als student op de universiteit van Hawaii in Honolulu naast  de groepslessen en ook privélessen.

Cheng Man-Ch’ing woonde inmiddels in New York en vroeg William Chen meermalen naar Amerika – New York te komen. In 1965 arriveerde William Chen in New York en ondersteunt door Maggie Newman kon hij in haar studio zijn eigen groepen beginnen. Nog studerend op de Universiteit en assisterend bij Professor Cheng startte William Chen zijn eigen school, later genaamd de ‘William C.C.Chen School of Tai Chi Ch’uan’.

Anderhalf jaar bleef hij Professor Cheng assisteren bij de interne trainingen, thuis gekomen trainde hij zichzelf vooral in het incasseren van stoten, free fighting en zijn demonstraties die bijdroegen aan zijn bekendheid in de jaren 60.

In 1969 trouwde William Chen met Priscilla, hierbij vertegenwoordigden Cheng Man-Ch’ing en zijn vrouw William Chen’s ouders. Priscilla, ook Tai chi chuan medaille winnares: goud in 1990 Baltimore en brons in 2000 Push Hands in Taipei, neemt dan de organisatie van de school op zich. Ze krijgen twee kinderen : Tiffany en Maximillion die beiden meervoudig prijswinnaars worden.

Maximillion onder andere in San Shou kickboxen, brons in de Wu Shu competities in Vietnam en in het USA team bij de Olympische spelen in 2008.

Tiffany wordt de onverslaanbare tai chi push-hand kampioene genoemd, met kick boksen en ‘best Lei tai performance ‘ in Brazilië en in het Kung-Fu Magazine ‘Hall of Fame’ 2004 : Best Competitor’ en in 2011 ‘Woman of the year’. 

In Amerika worden tot vandaag de dag herhaaldelijk artikelen van en over William C.C.Chen in Marchial art-en Kung-Fu magazines gepubliceerd.

 

De Korte vorm van Grootmeester William Chen.

De Yangstijl vorm zoals die is overgeleverd door Yang Cheng Fu heeft 108 bewegingen. Professor Cheng Man Ch’ing die 6 jaar bij Yang Cheng Fu trainde, heeft deze verkort tot 37 bewegingen. Voornamelijk om grotere groepen in kortere tijd de vorm te kunnen aanleren. Ook de bewegingen zelf heeft hij aangepast vanwege push hands; pols recht, vuist open, kleinere standen en nagenoeg geen fysieke expressie vergeleken met de ‘oude’ Yangstijl.

William Chen heeft een aantal bewegingen uit de lange vorm weer terug gebracht in deze 37 bewegingenvorm van Cheng Man-Ch’ing. Dit heeft inclusief herhalingen geresulteerd in een korte vorm van 60 bewegingen. Naast deze korte vorm beoefent en onderricht hij ook de traditionele lange vorm en de zwaard vorm.

eerste druk 1973 – laatste (10e) druk

William Chen heeft een eigen interpretatie over de Tai Chi Chuan principes : het gewicht en de activering vanuit het voorste been. Dit is een gevolg van zijn opgedane ervaringen bij boksen.

Kenmerkend zijn ook de yin/yang expressie van de handen. Zijn bewegingen ogen ronder, energieker dan bij de Cheng Man-Ch’ing vorm. De bewegingen zijn expressiever en zodoende is het ‘stromen’ van de innerlijke energie in kleine details zichtbaarder.

Een andere begrip van William Chen is de ‘ Body Mechanics ’

Het gebruik van de mogelijkheden die het fysieke lichaam geeft, de logica van het menselijk lichaam als mechaniek.

Het in-uit draaien (spiraal), het ontspannen voor de actie als een vogel (bird). De ontspanning en flexibiliteit staan altijd centraal.

Bijvoorbeeld: de ‘three nails’: de grote teen als brein en richtings-aangever, de bal van de voet als energie pulsar en de hiel als anker. Vanuit deze benadering worden bewegingen doorgegeven door een ‘leeg ontspannen’ lichaam naar de three nails van je vingers.

Met simpele voorbeelden: oppakken van je zware boodschappentas (three nails) of bij het omdraaien van je voordeursleutel (three nails)

Winding : het in-uitdraaien als een kurkentrekker , een mechanische veer, in de grond tot het natuurlijke eindpunt en dan loslatend, de spiraal in je ontspannen ‘lege’ lichaam ‘springt’ terug, geeft de energie door.

Chen gebruikt deze fysiek mechanische uitleg om duidelijk te maken dat bewegingen op deze manier zo goed als geen energie van spieren vraagt.

Met de juiste (Chinese!) ‘hart-intentie’ en rust (vrij!) in spieren en gewrichten stroomt de energie van beweging naar beweging, als warme olie door de machine.

De Body Mechanics kunnen uitgelegd worden losstaand van de interne principes, maar heeft de principes vanzelfsprekend wel nodig om interne tai chi chuan te beoefenen.

Applicatie en Push Hands training bij William Chen.

Het gebruik van de body mechanics in applicaties en push hands begint altijd met flexibiliteit om te kunnen ontvangen. Het blijven neutraliseren van de bewegingen is William Chen’s voornaamste uitgangspunt. De three nails, zijn tijdens het flexibel meegeven en draaien de wortels van je voeten en noodzakelijk bij het vermijden van impact.

Dit gebeurt ook bij Sticking energy, het kleven aan je tegenstander als een vervelend pluisje . Het weg-duwen van je partner wordt ook uitgelegd via de three nails, zo ook andere voorbeelden.

Over William Chen wordt gezegd, dat hij het marchiale aspect in de Tai Chi Chuan naar Europa heeft gebracht. Echter onderricht Williams Chen in Europa niet de harde direct contact boks-lessen.

Alleen bij gelegenheid en dan enkel met getrainde boksers als Jan Langedijk gebeurde dit in workshops.

Wanneer er tijdens de workshops bokshandschoenen worden aangedaan gaat het vooral om het oefenen van timing en ontspannen loslaten van de stoot tegen een boksbal of muur …

William Chen demonstreert dan enthousiast zeer snelle stoten met de woorden “Oh, oh, did I hit you..?”  altijd raak en letterlijk vliegensvlug. Zie hierover een echt hilarisch maar ook zeer informatief filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=iAdpGkFRzQo

De workshops bij Grootmeester William Chen’s zijn erg leerzaam en prettig. Hijzelf lijkt onvermoeibaarheid en hierdoor heerst er altijd een goede discipline. William Chen geeft veel aandacht aan beginners en subtiel de correcties aan gevorderde leraren. Hij gebruikt humoristische voorbeelden tijdens zijn uitleg met ook grappig aanschouwelijk materiaal (opwind autootjes, arm-zwembandjes en dergelijke)

Altijd correct, heel geduldig en ongeveinsd vriendelijk.

Echter ook als een echt Chinese leraar: hij geeft precies die informatie die hij geschikt acht voor jou, richting gevend aan de oplossing die je zelf zou moeten kunnen herkennen….

Citaat WCCChen “ If nobody got any questions, I still can give all the answers” .

William C. C. Chen werd door Kwee Swan Ho in 1978 voor het eerst uitgenodigd in ‘de Kosmos’ te Amsterdam, jarenlang werd het evenement door de STTCA georganiseerd (voorloper STN) en Maartje van Staalduijnen verzorgde 25 jaar lang eind augustus de intensive workshops 4 volle dagen in het Frans Otten Stadion.

Eind augustus 2018 kwam Grootmeester Chen wederom 4 dagen workshop  in Amsterdam / Frans Otten Stadion ditmaal georganiseerd door Ceciel Kroes. Het waren mooie, inspirerende, intensieve en zeer leerzame workshops voor zowel beginners, gevorderden  en als leraren.


Reactie :

Ik was voor het eerst en vond het een heel bijzondere ervaring! Een paar uitspraken en bewegingen zijn blijven hangen en draag ik iedere dag met me mee. Zoals: ‘Calm your mind and use your Brain’. En wat een bijzondere man, aandacht voor iedereen persoonlijk en met de kleinste bewegingen kon hij laten zien wat het verschil was tussen wel of niet ‘aangesloten’ zijn of het verschil tussen iets met kracht doen of iets vanuit kracht (zo heb ik dat geïnterpreteerd). Dus dank, dank, dank! En hopelijk kan ik nog eens een workshop meemaken!
Hartelijke groet,
Mathilde Scheffer uit Deventer

 

Grootmeester William C C Chen is nu 85 jaar, een hoge leeftijd. Wij wensen hem blijvende goede gezondheid zodat wij hem in 2020 weer te mogen verwelkomen in Amsterdam.

zondag 26 aug. 2018 PH workshop
zwaard workshop aug. 2018

geschreven door Ceciel Kroes, gepubliceerd in TQT 2018  –   bron: http://www.williamccchen.com


Interview met Grootmeester Chen door Ronnie Robinson :

http://www.physicalarts.com/en/culture/interviews/grandmaster-william-cc-chen